Siirry sisältöön

Elinkeinoelämä ja kilpailukyky

KUUMA-seudun pitää säilyä jatkossakin elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä alueena, joka houkuttelee investoimaan. Siksi KUUMA-seudun kuntien ääntä on tärkeä tuoda esille elinkeinopolitiikassa. Tästä huolehtii KUUMA-seudun kilpailukyky- ja elinvoimatyöryhmä.

Kilpailukyky- ja elinvoimaryhmä (KIKY)

Kilpailukyky- ja elinvoimaryhmän pysyvänä tavoitteena on vahvistaa kuntien välistä yhteistyötä elinkeinoasioissa ja edistää alueen kilpailukykyä Uudellamaalla ja Suomessa sekä voimistaa taloudellisen kehityksen edellytyksiä alueella osaamista, innovaatioita ja investointeja edistämällä sekä tukien toimintaympäristön ja verkostojen uusiutumista ja dynamiikkaa.

KIKY osallistuu seudullisten hankkeiden ohjaukseen. Marraskuussa 2022 alkanut NUOTTA-hanke tukee ensisijaisesti pk-yritysten digitaalista uudistumista. KIKY saa säännöllisesti tilannekatsauksen hankkeen edistymisestä ja KIKYn puheenjohtaja osallistuu hankkeen ohjausryhmän työskentelyyn.

Uudenmaan liiton rahoittama HRI-hanke päättyi vuonna 2023, mutta sen toimintaa on jatkettu vuonna 2024 kuntien ja KUUMA-liikelaitoksen rahoittamana. HRI-toiminta kilpailutettiin vuosille
2025–2027 ja sen käytännön toiminnasta vastaavaksi valittiin Techvilla Oy. HRI-toiminnalla on saatu hyviä tuloksia KUUMA-seudun sekä seudulla toimivien kasvuhakuisten yritysten markkinoinnista.

KIKY pyrkii tiivistämään yhteyksiä Helsingin seudulla jo toimivien kansainvälisten yritysten piirissä ja kartoittamaan niiden kiinnostusta laajentaa toimintaansa KUUMA-seudun alueelle. Investointien houkuttelemisessa korostuu myös pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa hyvin toimivan yhteistyön edelleen tiivistäminen. Yhteistyön tiivistämistä tehdään mm. tapaamisten ja tiedonvaihdon avulla.

Sitran rahoittaman Osaamisen aika -projektin tuloksena syntynyt KUUMA-seudun tilannekuva, jonka pohjalta käynnistetty konkreettinen yhteistyö seudun muiden toimijoiden kanssa jatkuu. Päämääränä on edistää muun muassa osaavan työvoiman saatavuutta sekä seudun pitovoimaa tänne sijoittuneiden yritysten ja niiden työntekijöiden osalta.

Hankkeilla kehitetään alueen elinvoimaisuutta

KUUMA-seutu liikelaitoksen hanketoiminta on kehittämistyötä, johon haetaan kuntien maksuosuuksien lisäksi ulkopuolista rahoitusta. Hanketoiminta voi tarkoittaa myös sitä, että KUUMA-kunnat ovat KUUMA-seutu liikelaitoksen kautta, yhteisellä maksuosuudella, mukana jonkun toisen organisaation käynnistämässä hankkeessa. 

KUUMA-seudun hanketoimintaan ja projekteihin on vuoden 2025 talousarviossa varattu yhteensä
131 271 euroa. Hanketoiminnasta vastaavat KUUMA-työryhmät sekä Teknologiakeskus TechVilla Oy Hyvinkäällä.

NUOTTA-hanke

NUOTTA – asiakaslähtöinen palveluinnovointi digitalisoituvassa toimintaympäristössä EAKR-hankkeen (1.11.2022-30.6.2025, 2 vuotta, 8 kk) päätavoitteena on tukea ja rohkaista pk-yrityksiä toteuttamaan palveluinnovointia sekä luomaan edellytyksiä asiakaslähtöiselle palveluinnovoinnille ja TKI-toiminnalle tukemalla asiakasymmärryksen parantamiseen liittyvien uudenlaisten teknologioiden, ratkaisujen ja toimintatapojen käyttöönottoa yrityksissä.

NUOTTA-hanke tukee Uusimaa-ohjelman 2022–2025 painopisteen Menestyvä Uusimaa tavoitteita 2.1. (Investointien ja innovaatiotoiminnan edistäminen) sekä 2.2. (Kasvua teknologioista ja palveluista). Hanke on myös Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian uudistuvaa teollisuutta koskevien tavoitteiden mukainen. Lisäksi hanke tukee Resurssiviisas Uusimaa-kattoteemaa ”Uudistuva teollisuus ja innovatiiviset palvelut”. Hanke on myös Uudenmaan European Entrepreneurial Region 2021–2022-nimityksen ”Yrittäjyys ja kestävä elpyminen” teemojen mukainen.

EAKR-hanke NUOTTA toteutetaan ryhmähankkeena, jossa Teknologiakeskus
TechVilla Oy toimii päätoteuttajana ja vastaa hankkeen toimenpiteistä Uudellamaalla. Kanta-Hämeen toimenpiteiden osalta osatoteutuksesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulu ja tämän osatoteutuksen rahoitus tulee kokonaisuudessaan Kanta-Hämeen puolelta. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat uusmaalaiset ja kantahämäläiset teollisuuden pk-yritykset ja näihin liittyvän ekosysteemin palvelualojen pk-yritykset. Hanke edistää tämän kohderyhmän asiakaslähtöistä TKI-toimintaa sekä kasvuhakuista ja työllistävää liiketoimintaa.

Hankkeessa:

  • Selvitetään pk-yritysten asiakasymmärryksen nykytila ja tähän liittyvien prosessien kypsyys, sekä palveluinnovointiin liittyvät edellytykset, voimavarat ja potentiaali
  • Laaditaan yrityskohtaisia kehityssuunnitelmia asiakasymmärryksen ja asiakaslähtöisen palvelukehittämisen edistämiseksi
  • Edistetään yritysten käytännön kokeiluja antamalla tukea palveluinnovoinnin pilottiprojekteille palvelukehityksen toimenpiteiden edistämiseksi ja nopeuttamiseksi
  • Jaetaan seminaareissa, webinaareissa ja hankkeen verkkopalvelussa tietoa ja kokemuksia asiakaslähtöisen palvelukehityksen ja palveluinnovoinnin toteutuksista, menetelmistä, ja ratkaisuista.

Lue lisää NUOTTA-hankkeesta hankkeen verkkosivuilta: www.nuottahanke.fi(siirryt toiseen palveluun)

Helsinki Ring of Industry, HRI

Helsinki Ring of Industry (HRI) jatkaa vuonna 2025 toimintaansa vahvistaen KUUMA-seudun kansainvälistä tunnettavuutta, vetovoimaa ja kilpailukykyä. Toiminnan tarkoituksena on houkutella uusia yrityksiä, osaajia ja investointeja alueelle sekä tukea paikallisten, jo alueelle sijoittuneiden, yritysten kasvua ja kansainvälistymistä erityisesti neljällä päätoimialalla: Data Centers, Smart Manufacturing, Food & Beverage, sekä Cleantech & Circular Economy.

Tunnettavuuden kannalta viestintä ja HRI-brändin vahvistaminen ovat keskeisessä roolissa. Sisällöntuotanto ja viestintä käsittävät vähintään 40 LinkedIn-julkaisua ja yhden yritystarinan jokaisesta HRI-kunnasta, LinkedInissä toteutettavan digimarkkinointikampanjan sekä osallistumisen erilaisiin tilaisuuksiin ja verkostoitumistapahtumiin.

Viestinnän vaikuttavuutta, kuten liikennettä, käyttäjäprofiileja ja sitoutumista, seurataan Google Analytics 4:n ja LinkedInin analytiikkatyökalujen avulla. Verkkosivuston analysoinnissa keskitytään kävijöiden sijaintiin, demografisiin tietoihin, liikenteen lähteisiin ja sitoutumiseen. LinkedInissä seurataan yleisön kasvua, postausten sitoutumista, sisällön näkyvyyttä, yleisön demografisia tietoja, liikennettä verkkosivustolle ja sivun vierailijoiden aktiivisuutta.

Vaikuttavuutta seurataan myös saatujen yhteydenottojen avulla. Tontti- ja toimitilakyselyiden osalta seurataan kyselyiden määrää ja laatua, sekä niiden kautta syntyneitä yhteydenottoja ja sijoittumispäätöksiä. On kuitenkin huomioitava, että kaikki kyselyt eivät kulje HRI:n kautta, ja päätökset sijoittua alueelle ovat vuosia kestäviä prosesseja.

HRI jatkaa sujuvaa yhteistyötään sidosryhmien, keskeisimpänä Business Finlandin, kanssa, sillä se mahdollistaa laajemman verkoston ja resurssien tehokkaan hyödyntämisen. Lisäksi sidosryhmät tarjoavat asiantuntemusta, rahoitusta ja kansainvälisiä kontakteja, jotka ovat arvokkaita alueen yrityksille. Yksi HRI:n tehtävistä on ohjata yrityksiä eteenpäin oikeiden palveluiden pariin sekä tiedottaa palveluista viestinnän keinoin.

Lue lisää HRI-toiminnasta: www.helsinkiringofindustry.com(siirryt toiseen palveluun).

KUUMA-seudun yritystontit ja toimitilat löydät seuraavista linkeistä: