karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

7.3.2014 0.05

Osallistu ja vaikuta Keski-Uudenmaan kaupungin suunnitteluun

Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitys käynnistää ensi viikolla kaksi kuntalaiskyselyä. Kuntalaisten mielipidettä kysytään puhelinhaastatteluin palvelujen saavutettavuudesta sekä tietotekniikan hyödyntämisestä kuntapalveluissa.

Avoimen nettikyselyn avulla toivotaan vastauksia siihen, mihin ja millä tavalla kuntalaisten haluavat vaikuttaa kunnan toiminnassa.

Kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää. Tietotekniikan hyödyntäminen palvelujen järjestämisessä on vasta alkutekijöissään, mutta mahdollisuuksia on rajattomasti. Esimerkkinä Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas mainitsee kotihoidon ja kotisairaanhoidon sekä kunnan ja valtionhallinnon yhteispalvelupisteet. Jos edes osaa palveluista voidaan tehostaa ICT:n avulla, on sillä vaikutusta kuntien haasteelliseen taloustilanteeseen. Siksi on tärkeää tietää kuntalaisten mielipide siihen, mitkä palvelut voidaan hoitaa internetin avulla kotoa käsin, mitkä olisi ehdottomasti saatava lähimmästä taajamasta ja minkä palvelujen kohdalla maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä.

Taloustutkimus haastattelee maaliskuun aikana 1000 asukasta puhelimitse. Haastateltavat valitaan satunnaisotoksella kaikista 18-79-vuotiaista selvitysalueen kuntalaisista, joten lähes kuka tahansa voi saada haastattelupyynnön. Yksi haastattelu kestää noin 10 minuuttia. Vastauksia hyödynnetään uuden kaupungin palveluiden suunnittelussa.

Keski-Uudenmaan kaupungista positiivinen poikkeama

Vaikka uusi, iso kaupunki saavuttaisi suuruuteen perustuvaa tehokkuutta, on suuruudella myös haittapuolensa. Kuntaliiton mukaan 2000-luvulla kuntaliitoksen tehneissä kunnissa äänestysaktiivisuus on laskenut kaksi kertaa jyrkemmin kuin niissä kunnissa, jossa liitoksia ei ole tehty. "Keski-Uudenmaan kaupungissa tähän negatiiviseen trendiin halutaan positiivinen poikkeama." Kuntalaiset halutaan mukaan palveluiden kehittämiseen, toteaa Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo.

Kuntalaisilta kysytään maaliskuun aikana avoimen nettikyselyn avulla kahta asiaa: mihin kuntalaiset haluavat kuntien toiminnassa ja palveluissa vaikuttaa sekä millä tavalla he haluavat vaikuttaa. Kyselyn toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu. Kyselyyn pääsee vastaamaan Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Nurmijärven, Mäntsälän, Pornaisten, Tuusulan ja Sipoon internet-sivuilta sekä yhdistymisselvityksen omilta nettisivuilta perjantaista 7.3.2014 alkaen. Vastaaminen vie aikaa noin viisi minuuttia. Vastauksia hyödynnetään uuden kaupungin lähidemokratia- ja päätöksentekomallin suunnittelussa.

Yhteiset asukasillat

Kyselyiden lisäksi Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitys järjestää kolme kaikille kahdeksan kunnan asukkaille tarkoitettua tilaisuutta: tiistaina 1.4. Tuusulassa, tiistaina 8.4. Mäntsälässä sekä torstaina 10.4. Hyvinkäällä. Kaikki kasikuntien alueen asukkaat ovat tervetulleita mihin tahansa asukasiltaan.

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. Joulun alla valmistunut selvityksen väliraportti sisälsi ehdotuksen uuden kaupungin visioksi, kuntapalvelujen nykytilan arvioinnin sekä asiantuntijoiden talous- ja palveluverkkoselvitykset. Yhdistymisselvitys jatkuu nyt mahdollisen uuden kaupungin suunnittelulla. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lisätietoja

  •  Linkki avoimeen kuntalaiskyselyyn löytyy tästä.

  • Yhdistymisselvityksen ICT-ryhmän puheenjohtaja, Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas, puh. 040-752 9803
  • Yhdistymisselvityksen demokratia-ryhmän puheenjohtaja, Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo, puh. 040-314 5200
Kuntalaiskysely

Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4