karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

3.7.2015 12.00

Kuntalaisten kuulemistavaksi kuntien yhdistymisestä ehdotetaan netti- ja kirjekyselyä

Maaliskuussa kasipallosta rautavitoseksi muuttunut Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitys etenee. Selvityksen loppuraportti on nyt päivitetty mukana olevien kuntien tiedoilla. Yhdistymissopimusluonnosta on muokattu valtuutettujen ja henkilöstön edustajien evästysten perusteella. Lisäksi esillä on kuntalaisten mielipiteen kuuleminen netti- ja kirjekyselynä marras-joulukuussa 2015.

Yhdistymisselvitystä ohjaavat johtavat luottamushenkilöt ovat suosittaneet kuntalaisten kuulemista jo aiemmin. Elokuisessa kokouksessa päätösesityksenä on kuitenkin jo konkreettisesti, että kunnille esitetään kuntalaisten kuulemisen toteuttamista samankaltaisena ja samaan aikaan. Toteuttamistavaksi ehdotetaan kirje-ja nettikyselyä. Jokainen kunta päättää itse, toteuttaako se kuntalaisten kuulemisen.

Lisäksi ohjausryhmän päätösesityksenä on, että kunnille ehdotetaan yhdistymissopimusluonnoksen valmistelun jatkamista yhdessä muiden kuntien kanssa. Päätös yhdistymisestä tehtäisiin helmikuussa 2016 sen jälkeen, kun kuntalaisten mielipide on tiedossa. Käytännössä valtuustot päättäisivät silloin yhdistymissopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kuntien yhdistyminen turvaisi palvelut ja niiden kehittämisen erillisiä kuntia paremmin


Päivitetyn selvitysraportin mukaan Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Pornaisten ja Tuusulan yhteenlaskettu talouden sopeuttamistarve vuoteen 2020 mennessä on 78 miljoonaa euroa. Erillisinä, nykyisten tasapainottamisohjelmien avulla, ne pystyvät saavuttamaan tavoitteesta kolmasosan. Erilliset kunnat eivät siis pysty tiedossa olevien omien toimenpiteiden avulla tasapainottamaan talouttaan riittävästi ennen mahdollista yhdistymistä, eivätkä sen jälkeenkään ilman merkittäviä säästötoimia tai verojen korotuksia.

Yhdistyneenä kaupunkina 78 miljoonan euron sopeuttamistavoitteesta saavutettaisiin kaksi kolmasosaa vuoteen 2020 mennessä. Näin ollen Keski-Uudenmaan kaupunki olisi syntyessään alijäämäinen. Siksi yhdistynytkin kaupunki joutuisi tehostamaan toimintojaan, jotta talous saadaan tasapainoon. Haaste olisi kuitenkin merkittävästi helpommin saavutettavissa verrattuna erillisiin kuntiin. Iso kaupunki pystyy esimerkiksi sähköistämään palveluitaan ja hyödyntämään digitalisaation mahdollisuudet paremmin kuin erilliset kunnat, koska selvityksen mukaan kehittämisinvestoinnit ja –prosessit ovat sille realistisia.

Linkki yhdistymisselvityksen päivitettyyn loppuraporttiinn sekä muokattuun yhdistymissopimusluonnokseen

Lisätietoja päivitetyn loppuraportin talouslaskelmien osalta: HT Eero Laesterä, puh. 0400-735 772


Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4