karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

21.11.2013 12.35

Kuntalaiset, henkilöstö ja elinkeinoelämä mukaan luomaan Keski-Uudenmaan kaupunkia

Kahdeksan kunnan johtavat luottamushenkilöt haluavat yhdistymisselvitykseen mukaan muun muassa kuntalaiset, kuntien henkilöstöt ja elinkeinoelämän. Vuorovaikutuksen varmistamiseksi selvityksen poliittinen ohjausryhmä hyväksyi tänään kokouksessaan osallisuussuunnitelman.

Nykytilan arviointi jouluun mennessä

Jouluun mennessä valmistuvaan palvelujen nykytilan arviointiin on jo osallistunut useita yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe on osallistunut kahdeksan paikallisjärjestön puheenjohtajan kanssa kaupunginjohtaja Petri Härkösen vetämän kilpailukyky-työryhmän työhön. "On hienoa, että kunnat aidosti kysyvät ja kuulevat  yrittäjien mielipiteitä. Kaikilla meillä on yhteinen intressi, että alue menestyy."

Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtaja Asko Saari on puolestaan ollut Nurmijärven kunnanjohtaja Kimmo Behmin johtamassa sote-työryhmässä keskustelemassa sote-asioista.  "Jos syntyy kahdeksan nykyisen kunnan kokoinen yksi kunta ja samalla sote-alue, sen organisointi on valtava asia", toteaa Saari. "Erikoissairaanhoito on niin tärkeä osa kuntien terveydenhuoltopalveluja, että yhteistyö selvitykseen osallistuvien kuntien, sairaanhoitoalueiden ja muiden kumppaneiden kesken on välttämätöntä."

Kuntien henkilöstön edustajat ovat kokoontuneet ensimmäisen kerran yhteiseen tilaisuuteen selvityksen tiimoilta tällä viikolla. Hyvinkään Jytyn edustaja Raija Mantere kertoo: "Hyvä, että kunnat selvittävät yhdistämistä tosissaan. Ja hyvä, että henkilöstö pääsee aidosti selvitykseen mukaan. Odotusarvo on, että yhteistyö jatkuu, kun keväällä tositohina alkaa." Henkilöstön edustajat osallistuvat palveluverkkovaihtoehtojen valmisteluun joulukuun alussa. Siitä seuraava yhteinen tapaaminen on joulun alla heti väliraportin valmistuttua. Poliittinen ohjausryhmä toivoo saavansa väliraportista lausunnot myös henkilöstön edustajilta

 

Kuntalaiset mukaan palvelumuotoiluun

Tärkein osallistumisen paikka on keväällä, kun uuden kaupungin palveluja ja toimintoja lähdetään suunnittelemaan. Kuntalaisten ajatuksia ja ideoita halutaan kuulla muun muassa 2-4 kunnan yhteisissä keskustelutilaisuuksissa sekä sähköisen kyselyn avulla. Poliittinen ohjausryhmä harkitsee selvityksen edetessä myös neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä syksyllä 2014.

Selvityksen työryhmät kuulevat keväälläkin keskeisiä sidosryhmiään. Olemalla siis aktiivinen esimerkiksi nuorisovaltuustoissa, vanhusneuvostoissa tai kyläyhdistyksissä pääsee valmistelutyöhön mukaan.

 

Lähidemokratian uudet muodot

Kunnan asukkaiden ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi on säädetty useassa laissa. Ohjausryhmän varapuheenjohtaja Petri Kalmi kuitenkin toteaa että osallisuussuunnitelmaa ei ole tehty pelkästään lain kirjaimen täyttämiseksi. "Kyllä me aidosti haluamme ajatella asioita uudelta pohjalta ja löytää uusia ratkaisuja. Sitä varten tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä."

Poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Annika Kokko sanoo, että perinteinen puolueiden kautta kunnan toimintaan vaikuttaminen ei yksin riitä. "Uudessa kaupungissa tulee puhaltaa uudet tuulet myös kuntalaisten kuulemisen ja lähidemokratian suhteen."

"Yleensä kuntakoon kasvaessa kuntalaisten etäisyys päättäjiin kasvaa. Myös äänestysaktiivisuus laskee samassa suhteessa. Tämän kehityksen välttämiseksi haluamme kaikki löytää uusia keinoja", toteaa ohjausryhmän varapuheenjohtaja Arto Lindberg.

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan  yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. Syksyllä valmistuu vision lisäksi palvelujen nykytila-analyysi sekä kuntien talous- ja palveluverkkoselvitykset. Ne kootaan jouluun mennessä selvityksen väliraporttiin, josta poliittinen ohjausryhmä pyytää lausunnot. Kevään 2014 aikana valitaan uudelle kaupungille alueellinen palveluverkko sekä suunnitellaan palvelut, toiminnot ja päätöksenteko- ja lähidemokratiamalli. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

 

Lisätietoja:

Selvityksen osallisuussuunnitelma on kokonaisuudessaan täältä

 

Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Kokko, puh. 044-2731 967

Nurmijärven valtuuston puheenjohtaja Petri Kalmi, puh. 044-3570 808

Tuusulan valtuuston 2. varapuheenjohtaja Arto Lindberg, puh. 040-5123 272

 

Linkki selvityksen organisointiin löytyy täältä (linkki tiedotteeseen 11.9.2013)

(jos linkki ei toimi, klikkaa www.kuuma.fi ja Ajankohtaista ja edelleen Tiedotteet)

 

 


Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4