karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

18.11.2013 10.43

Keski-Uudenmaan kaupunki tähtää ensimmäisenä Suomessa aitoon kunnanosahallintoon

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan johtavat luottamushenkilöt ovat päättäneet ehdottaa uudelle, selvitettävälle kaupungille visiota. Sloganiksi on valittu "Älykäs verkostomainen kaupunki".

"Pääosin kuntien yhdistymiset ovat toteutuneet Suomessa siten, että pieniä kehyskuntia on liittynyt keskuskaupunkiin. Tässä rakennetaan ensimmäistä kertaa aitoa, saman kokoisten ja tasavertaisten kuntien yhdistymistä. Siksi myös uuden kaupungin päätöksentekotavan tulee olla täysin uusi ja sen tulee perustua aitoon kunnanosahallintoon." Näin toteaa selvityksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Kokko.

Uudella kaupungilla ei ole yhtä keskustaa, vaan se yhdistää  monet keskukset toimivaksi verkostoksi. Verkostomaisuus tarkoittaa, että kunta järjestää lähipalvelut lähellä asukasta, kunkin alueen omat tarpeet huomioon ottaen. Päätöksenteko tehostuu yhdessä valtuustossa, joka luo puitteet ja pelisäännöt lähidemokratialle.

Jos Keski-Uudenmaan kunnat yhdistyvät, syntyy 244 000 asukkaan suurkaupunki. Ohjausryhmän varapuheenjohtajan, Tuusulan valtuuston varapuheenjohtaja Arto Lindbergin mielestä uuden kaupungin tulee kuitenkin ehdottomasti säilyttää keskikokoisten kuntien ketteryys ja hyödyntää älykkäästi uutta teknologiaa. Yhteydenpidon tulee säilyä hyvänä uuden kaupungin, sen asukkaiden, elinkeinoelämän ja oppilaitosten kesken.

Monikeskuksisuus on mahdollisuus, summaa toinen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, Nurmijärven valtuuston puheenjohtaja Petri Kalmi. Keski-Uudenmaan kunnilla on vahvat paikalliset identiteetit ja loistava sijainti. Yhdessä on mahdollista tarjota yrityksille todella houkutteleva toimintaympäristö sekä asukkaille monia erilaisia asumisvaihtoehtoja.

Poliittinen ohjausryhmä pyytää visiosta lausuntoja vuodenvaihteessa. Uuden suurkaupungin visiota tarvitaan yhdistymisselvityksen valmistelutyötä varten. Visio löytyy kokonaisuudessaan täältä.  

Kahdeksan Keski-Uudenmaan kunnan yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. Syksyllä valmistuu vision lisäksi palvelujen nykytila-analyysi sekä kuntien talous- ja palveluverkkoselvitykset. Ne kootaan jouluun mennessä selvityksen väliraporttiin, josta poliittinen ohjausryhmä pyytää lausunnot. Kevään 2014 aikana valitaan uudelle kaupungille alueellinen palveluverkko sekä suunnitellaan palvelut, toiminnot ja päätöksenteko- ja lähidemokratiamalli. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

 Lisätietoja:

 Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Kokko, puh. 044-2731 967

Nurmijärven valtuuston puheenjohtaja Petri Kalmi, puh. 044-3570 808

Tuusulan valtuuston 2. varapuheenjohtaja Arto Lindberg, puh. 040-5123 272

 

Linkki selvityksen organisointiin löytyy täältä 

 

 


Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4