karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

11.12.2013 19.00

HT Eero Laesterä: Keski-Uudenmaan kuntien taloustilanne pian kestämätön

Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen poliittinen ohjausryhmä sai keskiviikkoiltana kovan pähkinän purtavakseen. Selvityksen talousasiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä kertoi selvityksensä välituloksista. Hänen mukaansa kunnat ovat tällä hetkellä taloudellisesti vahvoja – jopa Suomen vahvimpia, mutta tulevaisuus on uhkaava.

"Koska kuntien menot kasvavat ja tulot vähenevät, edessä on ennen pitkää mahdoton tilanne", totesi Laesterä. Jos mitään ei tehdä, Keski-Uudenmaan kahdeksalla kunnalla olisi taloudessaan sopeutettavaa vuonna 2017  yhteensä yli 190 miljoonaa euroa saadakseen tuloslaskelmistaan ylijäämäiset. Summa vastaa yli neljän veroprosenttiyksikön nostoa.

Ikärakenne on nyt edullinen, mutta väestö vanhenee myös Keski-Uudellamaalla.  Ikääntymisen kustannukset lisäävät kuntien menoja muutaman vuoden kuluttua vajaan puolen veroprosenttiyksikön verran vuodessa. Kuntien menot kasvavat muutoinkin nopeasti. Laesterän arvio menojen kasvusta perustuu osin menneeseen, jo toteutuneeseen kehitykseen sekä ikääntymisen kasvuun.

Kuntien tulot eivät puolestaan kasva riittävästi - ainakaan suhteessa menojen kasvuun. Syitä tulojen kasvun hyytymiseen ovat kuntien väkiluvun kasvun hidastuminen, työttömyyden kasvu sekä BKT:n olematon tai erittäin hidas verotettavan tulon kasvu. Keski-Uudenmaan kuntien verotettavan tulon alenema vuosina 2009-2012 on suurempi kuin maassa keskimäärin. Laesterän mukaan kunnat eivät ole vielä riittävästi huomioineet tätä tulojen alenemaa omissa talousarvioissaan ja -suunnitelmissaan.

Lisäksi valtio leikkaa kuntien valtionosuuksia nykyisten tietojen perusteella vajaat 1,5 prosenttiyksikköä.

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013. Syksyllä on jo valmistunut ehdotus uuden kaupungin visioksi ja talousselvityksen väliraportti (yllä). Ensi viikolla valmistuvat kuntapalvelujen nykytilan arviointi sekä asiantuntijoiden talous- ja palveluverkkoselvitykset. Nämä kaikki kootaan jouluun mennessä selvityksen väliraporttiin, josta poliittinen ohjausryhmä pyytää lausunnot. Kevään 2014 aikana valitaan uudelle kaupungille alueellinen palveluverkko sekä suunnitellaan palvelut, toiminnot ja päätöksenteko- ja lähidemokratiamalli. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014. Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

 

Lisätietoja talousselvityksen väliraportista:

asiantuntija, HT Eero Laesterä, puh. 0400-735 772


Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4