karttakuva1 kuva2 kuva3

Yhdistymisselvityksen tiedotteet

14.11.2014 9.28

Haloo, kuuleeko kunta keskiviikkoiltana 19.11. Hyvinkäällä

KUUMA-kunnat ovat selvittäneet asukkaidensa vaikuttamismahdollisuuksia ja -tapoja kunnan palveluihin ja toimintaan. Vastauksensa on antanut kaiken kaikkiaan noin 1750 kuntalaista, poliitikkoa sekä järjestöjen edustajaa. Selvityksen tulokset, omakohtaiset kokemukset sekä uudet vuorovaikutustavat esitellään keskiviikkona 19.11. klo 17-19 Hyvinkään kaupungintalolla. Tervetuloa osallistumaan ja vaikuttamaan!

Selvityksen mukaan kuntalaisilla on enemmän vaikuttamisen ja osallistumisen haluja kuin on tilaisuuksia ja mahdollisuuksia. Nuorten osallistumisen mahdollistajana tai estäjänä on usein aikuinen. Järjestöt nostavat järjestelmällisen yhdistysten ja kunnan alueellisen kohtaamisen vuorovaikutuksen kriittiseksi pisteeksi. Poliittiset päättäjät suhtautuvat myönteisesti uudenlaiseen vuorovaikutukseen.

Kaikki vastaajat pitävät haasteena löytää hyviä malleja ja rakenteita takaamaan aito vuoropuhelu asukkaiden, päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa. Ilman näitä vastaajat kokevat kokoontumiset turhina tyhjän puhumisen kerhoina. Kunnan yksisuuntaisesta vuorovaikutuksesta on päästävä kaksisuuntaiseen ja tavoitteelliseen yhteyteen. Vuorovaikutuksen tapoja on voimakkaasti modernisoitava. Parempia asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia edellyttää myös uudistuva kuntalaki, joka nostanee mm.  nuorisovaltuustot pakollisiksi kaikissa Suomen kunnissa.

Oman kokemuksensa kunnan kanssa asioimisesta kertovat keskiviikkoiltana 19.11. muun muassa asukasaktiivi Marjaa Juotasniemi Sipoosta, lukiolainen Eetu Mölsä Järvenpäästä, eläkeläinen Liisa Rahkonen Hyvinkäältä sekä yrittäjä Tiina Karlsson Kirkkonummelta. Puheenvuoroihin reagoivat ja lähidemokratiaa ideoivat valtuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen Tuusulasta, hallintojohtaja Jukka Anttila Nurmijärveltä, toiminnanjohtaja Synnöve Sternberg Setlementti Louhelasta sekä tutkija Mika Alavaikko Diakonia-ammattikorkeakoulusta. Lisäksi selvityshenkilö, lehtori Kaija Tuuri kertoo selvityksen keskeisimmät tulokset ja johtopäätökset.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sinne voi ilmoittautua seuraavasta linkistä: www.kuuma.fi/lahidemokratia

Tilaisuuden ohjelma löytyy tästä 

 


Palaa otsikoihinprint
logo nettiin

Lue lisää sivuiltamme:

Kuntauudistus ja metropoliratkaisuLue lisää Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksestä

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitysPoutapilvi web design - P4